Waar gaat dat met de user interface naar toe?

maart 3, 2009

Dat de user interface in hoge mate de functionaliteit en bruikbaarheid van een computer bepaalt staat buiten kijf. Is het niet zo dat een handeling veel makkelijker uit te voeren is door een simpele muisklik dan het ingeven van enkele cryptisch geparametriseerde commando’s?

Het is iedereen duidelijk dat de ontwikkeling van de muis een mijlpaal was voor de verbetering van de user experience. Hoewel dit handige apparaat nog bij ieder van ons terug te vinden is, rijst de vraag hoe lang dit nog zal duren. Het is zo dat sinds de invoer van de multi-touch technologie steeds meer en meer toepassingen zich richten op dit gebied. Niet alleen op het vlak van handheld devices wordt deze technologie steeds populairder, maar bij het rondlopen in een grotere mediazaak valt op dat een desktop met touchscreen ook niet meer zo eigenaardig aandoet. 

Dat deze evolutie nog lang niet ten einde is, kan men zien wanneer men hieromtrent wat rondsurft op het internet.  Toen zeven jaar geleden de film ‘Minorty Report’ uitkwam was ik onder de indruk van de futuristische handelingen die men kon uitvoeren op het computerplatform. Dat deze toekomst echter niet meer zo futuristisch is, blijkt uit bestaan van het g-speak spatial operating environment. 

Dat de mensheid niet te stoppen is in zijn drang naar controle en functionaliteit blijkt des te meer uit deze video. Hoewel ik deze ‘mind control’ technologie nog niet commercieel verspreid zie worden in de eerstkomende jaren, zijn de reeds bereikte resultaten verbluffend. Aangezien het makkelijker is een hersenpatroon te detecteren voor een aantal vooraf bepaald gedachten zou deze technology in de nabije toekomst dan ook vooral in de gaming industrie een ware revolutie teweeg kunnen brengen. Of met deze technologie een volledige controle realiseerbaar is is twijfelachtig, hoewel ik moet toegeven dat ik het idee om op deze manier te kunnen programmeren niet schuw.  

Of een computer besturen puur via onze gedachtengang effectief het eindpunt zal zijn van deze user interface evolutie, is een vraag waarop alleen de toekomst een antwoord kan geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: