De PowerPoint dreiging

april 23, 2009

De huidige tijd wordt gedomineerd door een op hol geslagen gebruik van Microsoft’s PowerPoint. Elk jaar worden er meer dan 12 miljard powerpoint documenten gecreëerd met PP. In de bedrijfswereld vervult PP steeds vaker een rapporteerfunctie die voorheen was toegeschreven aan voluit geschreven technische papers. Ook op hogescholen en universiteiten worden cursussen vervangen door deze presentatiedocumenten.

Wat is nu het probleem? In het verleden werd een rapport, een voorstelling, een observatie gemaakt aan de hand van een geschreven rapport, dat gekenmerkt werd door een continue tekst van voluit geschreven zinnen. Met PP veranderen de zaken; telegramstijl, afkortingen, bulletpoints en een eindeloze sequentie van slides moeten dezelfde taken vervullen.

Het probleem zit in het perspectief, Powerpoint is presentator-georiënteerd, niet inhoud-georiënteerd en ZEKER niet publiek-georiënteerd. Het publiek krijgt een slide te zien met bijzonder lage informatie-densiteit waarvan alleen de presentator de volledige inhoud beheersd. Het publiek wordt gedwongen de informatie te verwerken aan het tempo waarmee de PRESENTATOR dit vrijgeeft. Dit staat haaks op het lezen van een voluit geschreven rapport, waar de LEZER het tempo bepaalt en variable aandacht kan geven aan bepaalde onderdelen.

Het verwerken van informatie gaat ook vele malen trager in een PP presentatie dan in een geschreven tekst. PP presentaties hebben een informatie densiteit tussen 1 en 3 characters/in^2 terwijl een tekst tussen de 20 en 150 characters/in^2 bevat. Daarnaast gebeurt parallele informatieverwerking in het brein sneller dan sequentiële verwerking van een hoop slides.

In het werk van Edward R. Tufte, ‘The Cognitive Style of PowerPoint: Pitching Out Corrupts Within’ wordt een uitgebreide analyse gemaakt van dit probleem. In diens werk wordt besloten dat PowerPoint ALLERMINST geschikt is voor technische inhoud. Een interessante paper die het lezen zeker waard is en zijn gewicht in de schaal gooit bij de keuze van een geschikte rapporteringstool.

2 Responses to “De PowerPoint dreiging”

  1. erikduval Says:

    Je kan ook eens kijken naar slide 23 en volgende op http://www.slideshare.net/erik.duval/multimedia-les-3-presentatietechnieken-presentation

    Zelf denk ik dat Tufte zich van vijand vergist: powerpoint is niet het probleem. Vaak is boodschap gewoon niet duidelijk, ook niet voor wie presenteert: dan help powerpoint natuurlijk niet…

  2. Parasietje Says:

    Super interessante blogpost! Merci!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: