History of CHI

mei 11, 2009

Geschiedenis van gebruikersinterfaces

Wat we het opmerkelijkst vinden …

Het onderwerp dat ons het meest opvalt in de hele geschiedenis van gebruikersinterfaces is de uitvinding en ontwikkeling van de muis. Niemand staat er nu bij stil dat zoiets vanzelfsprekend en schijnbaar simpel als de muis ook wel degelijk een enorme evolutie heeft gekend. We merkten dit vooral aan het heel beperkt ergonomisch design van de eerste muis, waaruit niet eens de functie van het ‘ding’ duidelijk blijkt. Daarenboven is het hoogst merkwaardig dat deze eerste muis dateert uit de jaren ’60, terwijl de eerste grafische gebruikersinterface pas 20 jaar later functioneel wordt. Het opmerkelijke hieraan is dat men zou verwachten dat de muis is uitgevonden met het doel de iconen te kunnen aanklikken in een grafische interface, en niet omgekeerd.

 Toekomst van gebruikersinterfaces

Wat ons het meest aanspreekt…

De toepassing van interfaces die ons het meest aanspreekt, is de controle van het pointing device op basis van hersensignalen. De interesse in dit domein is vooral te wijten aan het nut van deze toepassing voor mensen met een fysieke handicap. We stonden er niet eerder bij stil dat een gesofisticeerdere interface ook een noodzakelijk middel kan zijn voor handelingen uit het alledaagse leven (zoals van TV-kanaal veranderen), die voordien voor deze mensen niet mogelijk waren.

 Wat we het minst leuk vinden…

 Bij het zien van de futuristische gebruikersinterfaces, stellen we ons vooral de vraag over de steeds groeiende complexiteit van de interfaces. Het zoomen met beide vingers bij een multi-touch-interface lijkt bijvoorbeeld wel voor de hand liggend, maar geen enkele gemiddelde burger die daaraan zou denken wanneer je de interface ziet. Het begint er op die manier meer op te lijken dat de gebruiker een hele tutorial moet doornemen of een hele cursus moet gevolgd hebben, vooraleer hij de interface kan gebruiken. Dit gaat juist het doel van een goede interface voorbij. Een interface op zich zou geen uitleg mogen nodig hebben. Een complexe interface beperkt in die mate ook de doelgroep voor het gebruik van het achterliggend programma. De complexiteit schrikt de gemiddelde burger zelfs af dergelijke interface of programma te hanteren.

 Wat ons het meest beangstigt…

 Als de controle op basis van hersensignalen wel degelijk de toekomst is, vinden we het beangstigend dat niemand problemen heeft omtrent bescherming van de persoonlijke levenssfeer. De nevengebruiker kan gewoon zien wat je denkt (ook de oncontroleerbare gedachten) en kan in een oogopslag je hele verleden achterhalen. Het is gewoon een belachelijke gedachte dat 2 studenten elkaar ‘leren kennen’ zonder ook maar één woord tegen elkaar gezegd te hebben, terwijl ze wel naast elkaar staan. Dit wekt vooral het gevoel op van teloorgang van de communicatie tussen mensen onderling en de angst dat elk individu in zijn eigen leefwereldje zou terecht komen. De gebruikersinterface bepaalt op die manier de leefwereld, terwijl het de leefwereld moet zijn die een goede interface bepaalt door middel van intuïtieve semaforen etc.

 Toegepast op onze facebookapplicatie

In onze facebookapplicatie proberen we de complexiteit van de interface zo laag mogelijk te houden, vooral voor een grote toegankelijkheid te vrijwaren. De focus ligt vooral op het gebruik van de muis (wat ons het eenvoudigst hulpmiddel lijkt bij het gebruik van een programma). Zo worden er sliders gebruikt om aan te geven hoeveel aandelen de gebruiker wil kopen of verkopen, in plaats van tekstveldjes waar je zelf een waarde moet ingeven. Enkel het zoeken naar een zelfgekozen woord op de stockmarkt, vraagt als vanzelfsprekend interactie door middel van het toetsenbord. De gebruiker moet op die manier zo weinig mogelijk switchen tussen verschillende inputdevices.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: