De hulp functie, alleen maar voor expert-gebruikers?

mei 27, 2009

In de office user interface blog van Jensen Harris wordt gesteld dat de hulpfunctie, zoals deze aanwezig is in bijvoorbeeld Microsoft office, vooral door expert gebruikers wordt geraadpleegd en weinig door nieuwe gebruikers.

De observatie volgt uit een reeks van usability tests. In plaats van de help functie te raadplegen, leren nieuwe gebruikers bij door rond de klikken, de programma-opties te activeren en te verkennen in het algemeen. In zijn blog haalt Jensen Harris een aantal mogelijke redenen aan die dit fenomeen mogelijks verklaren. Een van de meest plausibele redenen is dat expert gebruikers weten welke terminologie ze moeten hanteren om een probleem via de help-functie op te lossen. De help functie, zeker in Microsoft Office, focust bovendien voornamelijk op het oplossen van specifieke problemen en niet op het aanleren van een algemeen gebruik van de applicatie. Voor dit laatste zijn er een hoop boeken beschikbaar, dewelke waarschijnlijk voor een nieuwe gebruiker een aangenamer formaat hebben dan een help-dialoog. Misschien schrikt ook de grote hoeveelheid aan tekst in een help-functie een nieuwe gebruiker af…?

Tot slot stelt Jensen Harris:

But it’s worth noting that if you’re authoring your help system for newcomers, you might be designing for the wrong kind of person. 

Een mogelijke oplossing om een gebruiker te applicatie te laten leren, is het aanbrengen van “Learn more…” items rechtstreeks in de gebruikersinterface. Deze kunnen dan bijvoorbeeld een dialoog met een korte verklarende tekst openen. Zo kan een gebruiker met mondjesmaat bijleren.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: