Prioriteit van UI-problemen

mei 27, 2009

Wanneer je user interface nu door een eindgebruiker wordt geevalueerd, welke problemen zijn voor die eindgebruiker nu het meest hinderlijk?

In een artikel van de SAP Design Guid worden de vier meest hinderlijke problemen voor een gebruiker opgesomd, meest hinderlijke eerst:

  1. Wachten op de applicatie
  2. Applicatie crashes
  3. Ontbrekende functionaliteit
  4. De rest…

Kort maak ik enkele bedenkingen bij nummer 1. Persoonlijk vind ik de wachttijden ook het meest hinderlijke. Waarom? Neem nu het laden van een webpagina. Het is de variabiliteit die stoort, soms duurt het ‘maar’ enkele seconden, soms een halve minuut en in het slechtste geval krijg je na een tijdje een time-out. De variabiliteit maakt dat je niet weet hoelang het zal duren, en dus staar je maar naar de laadbalk in de hoop dat deze opeens van 3% naar 99% springt. In de tussentijd doe je niets nuttig want voor hetzelfde geld ben je naar een andere applicatie geswitched terwijl de pagina wel meteen geladen was. Vervelende overhead dus.

Stel nu dat je een computationeel intensieve test runt, waarvan je weet dat ze minstens 10 minuten zal innemen. Je zet het programma aan, wandelt weg voor een koffietje. Je vermeldt aan je pauzerende collega terloops dat je computer ondertussen heftig werk aan het leveren is. Dat is een pak cooler dan te melden dat je computer het afgelopen kwartier een webpagina van 20 Kb aan het binnenhalen is…

Advertenties

One Response to “Prioriteit van UI-problemen”

  1. Willem Says:

    Bij onze app merken we ook dat snelheid belangrijk is voor de gebruiker. Heel dat klikken en vervolgends wachten vinden ze maar vervelend. We hebben heel veel goede feedback gekregen omtrent het gebruik van Ajax, dat verdoezelt het trage laden een beetje en lijkt dat het veel vlotter loopt.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: